Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-03-19 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Twarożek pomidorowy 50 g ( MLE,)
Surówka z rzepy białej i jabłka b/c 100 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa koperkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,koper świeży,ziemniaki,włoszcyzna 3skł paski mrożona,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz biały mielony.
rzepakowy,natka pietruszki,olej rzepakowy.

Potrawka z kurczaka  200 g (GLU PSZ, SEL,),woda,mieszanka 3 skł kostka mrożona,udziec z kurczaka b/s,sól,papryka słodka mielona,kurkuma

Kasza jęczmienna 200 g ( GLU,JĘCZ,),woda,sol,kasza jęczmienna drobna,olej rzepakowy.
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem  100 g,kapusta pekińska,jabłko,sól,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa żółta  100 g,woda,fasolka szparagowa cięta żółta mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g-1 szt
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może
zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Mandarynka -1 szt
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja II

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1858.04 kcal;
  • Białko ogółem: 94.27 g;
  • Tłuszcz: 57.52 g; Kw. tł. nasy.:18.34 g; 
  • Węglowodany ogółem: 252.61 g; W tym cukry: 41.67 g;
  • Błonnik pok.: 38.05 g;
  • Sól: 11.77 g;
 

Cały jadłospis od 10 marca do 19 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK