Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-03-20 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Pasta jajeczna z awokado 60 g ( JAJ, GOR,)
Mix sałat z pomidorkami koktailowymi i nasionami 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz czerwony z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,kocentrat barszczu,buraki,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,majeranek,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT18%tł.
Udko z kurczaka pieczone 150 g (SOJ,)udko b/s,sól,pieprz biały mielony,olej rzepakowy,papryka słodka mielona.
Puree ziemniaczane 200 g (MLE,),woda,ziemniaki,masło,mleko 2%tł,sól.
Marchew mini z sezamem 100 g (SEZ,),woda,marchew mini mrożona,sól,sezam.
Mizeria 100 g (MLE,),ogórek zielony,śmietana 18%tł,jogurt naturalny,sok z cytryny,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Słupki papryki kolorowej 80 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Mus owocowo-warzywny 100g-produkt pasteryzowany -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2237.17 kcal;
  • Białko ogółem: 108.57 g;
  • Tłuszcz: 94.93 g; Kw. tł. nasy.: 31.65 g;
  • Węglowodany ogółem: 249.38 g; W tym cukry: 60.10 g;
  • Błonnik pok.: 30.92 g;
  • Sól: 12.54 g;
 

Cały jadłospis od 20 marca do 29 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK