Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-03-26 - Środa
I Śniadanie

Bułka graham-pszenna 50g -1 szt ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Dip jogurtowo-koperkowy 100 g ( MLE,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa grochowa z ziemniakami 300 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR, ),woda,groch łuskany,boczek wędzony,ziemniaki,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,majeranek,kiełbasa zwyczajna,sól,pieprz czarny mielony.
Filet z kurczaka pieczony w słodkiej papryce 80 g,filet z kurczaka b/s,sól,olej rzepakowy,papryka słodka mielona,pieprz czarny mielony.,miód wielokwiatowy.
Sos brokułowy- dieta 100 g ( MLE,),woda,brokuły mrożone,sól,pieprz biały mielony,skrobia ziemniaczana,pszenna,śmietanka UHT 18%tł.
Ryż brązowy 200 g,woda,sól,ryż brązowy,olej rzeapkowy.
Surówka z marchwi i selera 100 g (MLE, SEL,)marchew korzeń,seler korzeń,sok z cytryny,natka pietruszki,olej rzepakowy.
Brukselka gotowana100 g,woda,brukselka świeża,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Ser mozzarella 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Ogórek świeży 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2088.87 kcal;
  • Białko ogółem: 115.67 g;
  • Tłuszcz: 75.62 g; Kw. tł. nasy.: 21.07 g;
  • Węglowodany ogółem: 247.77 g; W tym cukry: 40.42 g;
  • Błonnik pok.: 38.90 g;
  • Sól: 12.19 g;
 

Cały jadłospis od 20 marca do 29 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK