Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-03-25 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki  60 g ( GLU PSZ, RYB, MLE, )
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z zacierką  300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,fasolka szparagowa żółta cięta mrożona,kalafior mrożony,ziemniaki,groszek zielony mrożony,makaron zacierkowy,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka Uht 18%tł.
Kotlet schabowy panierowany  80 g (GLU PSZ, JAJ, ),schab b/k,jajka,sól,pieprz czarny mielony,bułka tarta,olej rzepakowy,papryka słodka mielona.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,jabłko,sól,sok z cytryny,olej rzepakowy,natka pietruszki.
Brokuł gotowany  100 g,woda,brokuły mrożone,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 3 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Pasztet wieprzowy z żurawiną 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, )
Twarożek z kolorową papryką 60 g ( MLE,)
Ogórek kiszony 100 g
Kiełki rzodkiewki 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek - 1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1973.10 kcal;
  • Białko ogółem: 90.40 g;
  • Tłuszcz: 62.34 g; Kw. tł. nasy.: 22.85 g;
  • Węglowodany ogółem: 276.72 g; W tym cukry: 66.98 g;
  • Błonnik pok.: 32.77 g;
  • Sól: 11.90 g;
 

Cały jadłospis od 20 marca do 29 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK