Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-03-27 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Pasta jajeczna z awokado (dieta) 60 g ( JAJ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g - 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa selerowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,seler korzeń,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,natka pietruszki,ziemniaki.
Sos boloński z wieprzowiną (dieta) 200 g (SEL,),łopatka wieprzowa b/s,marchew,pietruszka,seler,sól,koncentrat pomidorowy,pomidory,oregano,zioła prowalsalsie,skrobia ziemniaczana.
Makaron spaghetti  200 g ( GLU PSZ,),woda,makron sphagetti,sól,olej rzepakowy.
Kalafior gotowany  200 g,woda,sól,kalafior mrożony.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z białym ryżem z kurczakiem i ananasem 100 g ( JAJ, GOR, )
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2450.21 kcal;
  • Białko ogółem: 117.30 g;
  • Tłuszcz: 79.87g; Kw. tł. nasy.: 20.37 g;
  • Węglowodany ogółem: 325.52 g; W tym cukry: 67.43 g;
  • Błonnik pok.: 27.54 g;
  • Sól: 14.06 g;
 

Cały jadłospis od 20 marca do 29 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK