Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-03-23 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa 300 ml ( SOJ, MLE, SEL, ),woda,ryż biały,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,natka pietruszki,ziemniaki.
Filet z indyka pieczony dieta 80 g,filet z indyka b/s,sól,pieprz biały mielony,olej rzepakowy.
Sos koperkowy dieta 100 g ( MLE,SEL,),woda,mąka pszenna,ziemniaczana,koper świeży,sól,śmietanka UHT 18%tł.
Puree ziemniaczane  200 g ( MLE,),woda,ziemniaki,sól,masło,mleko 2%tł.
Dynia na parze 100 g,woda,dynia świeża,sól.
Sałatka z buraków i jabłka (z olejem) b/c 100 g,buraki,jabłka,sól,olej rzepakowy,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Sałatka z tuńczyka i warzyw 150 g ( RYB,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Pomidorki koktajlowe 100 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Jabłko - 1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2179.72 kcal;
  • Białko ogółem: 105.39 g;
  • Tłuszcz: 80.33 g; Kw. tł. nasy.: 27.22 g;
  • Węglowodany ogółem: 268.49 g; W tym cukry: 81.79 g;
  • Błonnik pok.: 28.20 g;
  • Sól: 14.79 g;
 

Cały jadłospis od 20 marca do 29 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK