Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-03-21 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g - 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser wędzony 50 g ( MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Pomarańcza 1/2 szt. -1 Por
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Sałata zielona 20 g

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 ml ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,koncentrat pomidorowy,passta pomidorowa,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł,natka pietruszki,makaron muszelki.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 80g ( RYB,),morszczuk filet b/s,skrobia ryżowa,olej rzepakowy,pietruszka natka,czosnek,imbir mielony,kardamon,zioła prowalsalskie,gałka muszkatołowa,majeranek,pieprz biały mielony,papryka czerwona mielona,sól,kurkuma.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z selera i jabłka b/c  100 g (SEL,),seler korzeń,jabłka,natka pietruszki,plej rzepakowy,sól.
Warzywa po grecku  100 g ( SEL,),woda,passta pomidorowa,przecier pomidorowy,marchew,pietruszka korzeń,seler korzeń,olej rzepakowy,sok z cytryny,ziele angielskie,pietruszka natka,oregano suszone,kumin rzymski,bazylia suszona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony 100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta 150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g - 1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Owsianka z jabłkiem i cynamonem 150 g ( MLE, S02, GLU OW, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2402.65 kcal;
  • Białko ogółem: 83.69 g;
  • Tłuszcz: 84.59 g;Kw. tł. nasy.: 22.47 g;
  • Węglowodany ogółem: 320.38 g; W tym cukry: 98.87 g;
  • Błonnik pok.: 29.39 g;
  • Sól: 8.99 g;
 

Cały jadłospis od 20 marca do 29 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK