Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-09-20 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Filet zapiekany drobiowy 50 g (MLE)
Pasztet z soczewicy 60 g (JAJ)
Ogórek kiszony 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g 1 szt (MLE)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z dyni 300 g (SOJ, SEL,)
Grzanki pszenne 10 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, może zawierać: SOJ)
Podudzie z kurczaka pieczone paprykowe 120 g
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Surówka z białej kapusty z koperkiem i kukurydzą b/c 100 g
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 m

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Ser mozzarella 50 g (MLE)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)
Papryka świeża 90 g
Roszponka 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Muffin warzywny z wędliną + 75 g (GLU PSZ, JAJ, MLE)

 
Wartości odżywcze
 

Cały jadłospis od 15 września do 24 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK