Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-08-21 - Czwartek
I Śniadanie
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt. ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g ( GLU PSZ, RYB, MLE,)
Ogórek świeży 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt. (MLE,)
 
II Śniadanie
 
Obiad
Zupa pieczarkowa z ziemniakami  300 g (SOJ, MLE, SEL,)
Pulpet wieprzowy  100 g (GLU PSZ, JAJ,)
Sos dyniowy  100 g (MLE,)
Makaron pełnoziarnisty świderki  200 g (GLU PSZ,)
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c 100 g 
Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g 
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
 
Kolacja I
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.)- 1 szt. ( MLE,)
Serek homo. naturalny 60 g (MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Słupki papryki czerwonej 90 g 
Mix sałat 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
 
Kolacja II
Sałatka z kaszą pęczak, soczewicą i pomidorami suszonymi 150 g ( MLE, GLU JĘCZ,)
 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2381.67 kcal;
  • Białko ogółem: 114.01 g;
  • Tłuszcz: 88.37 g; Kw. tł. nasy.: 31.35 g;
  • Węglowodany ogółem: 290.22 g; W tym cukry: 42.68 g;
  • Błonnik pok.: 44.51 g;
  • Sól: 14.36 g;
 

Cały jadłospis od 16 sierpnia do 25 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK