Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-14 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 50 g ( może zawierać: GLU,PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR, )
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Pomidor 90 g
Roszponka 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami 300 ml ( SOJ, MLE,GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ,SEL,GOR,),woda,włoszczyna 3 skł paski mrożona,kiełbasa biała,podgrzybki suszone,żur w butelce,czosnek,sól,pieprz bczarny mielony,zakwas w butelce,mąka pszenna,śmietanka UHT 30%tł,majeranek,sok z cytryny,ziemniaki.
Naleśniki z serem białym 300 g ( GLU PSZ,JAJ, MLE, może zawierać: SOJ, SEL, GOR, ),woda,mleko 2%tł,maka pszenna,sól,cukier,olej rzepakowy,cukier waniliowy,twaróg biały półtłusty,jajka.
Dip jogurtowo-śmietankowy o smaku waniliowym dieta 100 g ( MLE,),śmietana 18%tł,jogurt naturalny,cukier waniliowy,laska wanilli.
Sałatka owocowa 200 g,jabłka,sok z cytryny,wiogrono zielone,czerwone,kiwi,pomarańcza.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł.kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z fetą i warzywami 150 g (GLU PSZ, MLE,)
Pomidorki koktajlowe 60 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok jabłkowy 100 % 0,2l w kartoniku - 1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2768.05 kcal;
  • Białko ogółem: 136.46 g;
  • Tłuszcz: 119.06 g; Kw. tł.nasy.: 54.46 g;
  • Węglowodany ogółem: 297.62 g; W tym cukry: 102.94 g;
  • Błonnik pok.: 27.28 g; 
  • Sól: 12.57 g;
 

Cały jadłospis od 07 lipca do 16 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK