Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-11 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser wędzony 50 g ( MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Arbuz 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Rukola 10 g

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,pomidory w całości/b/s,passta pomidorowa,koncentrat pomidorowy,sok z cytryny,sól,pieprz czarny mielony,makaron muszelki,natka pietruszki,śmietanka UHT 18%tł.
Kotlet z morszczuka 100g (GLU PSZ, JAJ, RYB, SOJ, ),filet z morszczuka kostka,mąka ryżowa,sól,kurkuma,pieprz czarny mielony,olej rzeapkowy,zioła prowalsalskie,czosnek.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (SEL,),seler korzeń,jabłka,olej rzepakowy,sok z cytryny,natka pietruszki.
Paprykowy mix z olejem rzepakowym i ziołami b/c 100 g,papryka mix 3 kolorowa,olej rzepakowy,zioła prowalsalskie,sól,oregano.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Falafel z ciecierzycy, pieczony + 100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta + 150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g 1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,

 
Kolacja II

Owsianka z jabłkiem i cynamonem 150 g ( MLE, S02, GLU OW, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2574.23 kcal;
  • Białko ogółem: 86.19 g;
  • Tłuszcz: 98.53 g; Kw. tł. nasy.: 32.51 g;
  • Węglowodany ogółem: 330.01 g; W tym cukry: 108.07g;
  • Błonnik pok.: 31.93 g;
  • Sól: 9.10 g;
 

Cały jadłospis od 07 lipca do 16 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK