Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-06-01 - Niedziela
  • 2025-06-02 - Poniedziałek
  • 2025-06-03 - Wtorek
  • 2025-06-04 - Środa
  • 2025-06-05 - Czwartek
  • 2025-06-06 - Piątek
  • 2025-06-07 - Sobota
  • 2025-06-08 - Niedziela
  • 2025-06-09 - Poniedziałek
  • 2025-06-10 - Wtorek
  • 2025-06-11 - Środa
  • 2025-06-12 - Czwartek
  • 2025-06-13 - Piątek
  • 2025-06-14 - Sobota
  • 2025-06-15 - Niedziela
  • 2025-06-16 - Poniedziałek
  • 2025-06-17 - Wtorek
  • 2025-06-18 - Środa
  • 2025-06-19 - Czwartek
  • 2025-06-20 - Piątek
  • 2025-06-21 - Sobota
  • 2025-06-22 - Niedziela
  • 2025-06-23 - Poniedziałek
  • 2025-06-24 - Wtorek
  • 2025-06-25 - Środa
  • 2025-06-26 - Czwartek
  • 2025-06-27 - Piątek
  • 2025-06-28 - Sobota
  • 2025-06-29 - Niedziela
  • 2025-06-30 - Poniedziałek
Menu na dzień: 2024-08-09 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g (MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Arbuz 150 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ziemniakami  300 ml ( SOJ,MLE, SEL,),woda,brokuły mrożone,ziemniaki obrane,marchew,seler,por,pietruszka korzeń,śmietanka,olej rzepakowy,mąka ziemniaczana,przyprawa warzywna,pietruszka natka,pieprz czarny mielony,czosnek granulowany,sól.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 80 g (RYB,),morszczuk filet b/s,olej rzepakowy,pietruszka natka suszona,zioła prowalsalskie,majeranek,sól,pieprz czarny mielony.
Kasza bulgur gotowana na sypko  200 g (GLU PSZ,),woda,kasza bulgur,sól.
Tzatzyki 100 g (MLE,),jogurt naturalny,ogórek świeży,koper zielony,czosnek granulowany,sól.
Warzywa po grecku 100 g ( SEL,),woda,przecier pomidorowy passata,marchew obrana,pietruszka korzeń,seler,koncentrat pomidorowy,olej rzepakowy,sok z cytryny,sól.pieprz czarny mielony,podgrzybek suszony,imbir mielony.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł kompotowa mrożona,jabłka,kwasek cytrynowy,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g- 1 szt
Filet z indyka kostka pieczona  80 g
Sałatka z buraka, szpinaku z mozzarelą  150 g ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z borówkami (bez mleka) 150 g 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2491.97 kcal;
  • Białko ogółem: 105.28 g;
  • Tłuszcz: 75.20 g; Kw. tł.nasy.: 21.59 g;
  • Węglowodany ogółem:346.20 g; W tym cukry: 93.36 g;
  • Błonnik pok.: 20.40 g;
  • Sól: 9.68 g; 
 

Cały jadłospis od 02 sierpnia do 11 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK