Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-09-02 - Wtorek
I Śniadanie
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15 g (82% tł.) - 1 szt. (MLE)
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100 g (JAJ, MLE)
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony, parzony, suszony 50 g 
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Ogórek świeży 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g - 1 szt. MLE)

DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad
Krupnik jęczmienny  300 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ)
Gulasz curry z kurczaka z warzywami  200 g (GLU PSZ)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g 
Marchew mini gotowana  100 g
Surówka Colesław 100 g JAJ, MLE, GOR, S02)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15 g (82% tł.) - 1 szt. (MLE)
Pasztet z fasoli  50 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, GLU OW, )
Indyk z pasieki produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w osłonce niejdalnej 50 g
Pomidorki koktajlowe 90 g
Roszponka 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)
 
Kolacja II
Muffin marchewkowy z orzechami o niskim IG  50 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, ORZ)
 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2176.12 kcal;
  • Białko ogółem: 94.16 g; 
  • Tłuszcz: 101.15 g; Kw. tł. nasy.: 37.82 g;
  • Węglowodany ogółem: 227.63 g; W tym cukry: 41.95 g; 
  • Błonnik pok.: 32.43 g;
  • Sól: 14.53 g;
 

Cały jadłospis od 26 sierpnia do 04 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK