Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-08-30 - Sobota
I Śniadanie
Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt. ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Pasta z twarogu z koperkiem  60 g ( MLE,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g 
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g - 1 Por. ( MLE,)
 
II Śniadanie
 
Obiad
Zupa selerowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Potrawka z kurczaka 200 g (GLU PSZ, SEL,)
Kasza jęczmienna 200 g GLU JĘCZ,)
Bukiet warzyw gotowanych  100 g
Dynia na parze  100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Kolacja I
Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt. MLE,)
Sałatka a'la caprese dieta 150 g MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Pasta z cukinii i marchwi (dieta) 100 g SOJ,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
 
Kolacja II
Nektarynka -1 szt
 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2484.90 kcal;
  • Białko ogółem: 105.22 g; 
  • Tłuszcz: 100.49 g; Kw. tł. nasy.: 37.15 g;
  • Węglowodany ogółem: 306.67 g; W tym cukry: 77.23 g; 
  • Błonnik pok.: 34.16 g;
  • Sól: 14.87 g;
 

Cały jadłospis od 26 sierpnia do 04 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK