Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-08-09 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. ( MLE)
Filet zapiekany drobiowy 50 g ( MLE)
Ser mozzarella 50 g ( MLE)
Ogórek świeży słupki + 80 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g 1 szt. ( MLE)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami + 300 g (SOJ, MLE, SEL)
Polędwiczki z kurczaka w płatkach kukurydzianych + 100 g ( GLU PSZ, JAJ)
Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
Surówka z białej kapusty z koperkiem i kukurydzą b/c + 100 g
Surówka z marchwi b/c + 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. ( MLE)
Pasztet z soczewicy + 50 g ( JAJ)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)
Papryka świeża 90 g
Mix sałat 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) 

 
Kolacja II

Sok przecierowy Kubuś 0,3L 1 szt.

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2198.30 kcal;
Białko ogółem: 109.01 g; 
Tłuszcz: 76.83 g; Kw. tł. nasy.: 23.77 g; 
Węglowodany ogółem: 283.40 g; W tym cukry: 88.18 g;
Błonnik pok.: 36.04 g; 
Sól: 11.41 g;

 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK