Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-08-10 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. ( MLE)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka, parzona w osłonce niejadalnej 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR)
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE)
Rzodkiewka 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g ( MLE)
Sałata zielona 20 g

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa fasolowa z kiełbasą + 300 g ( GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR)
Filet z indyka pieczony dieta + 80 g
Sos pomidorowy + 100 g
Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
Surówka z rzepy, marchwi, jabłka, selera i papryki b/c + 100 g ( SEL,)
Brukselka gotowana + 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. ( MLE)
Twarożek z koperkiem + 60 g ( MLE)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g ( SOJ)
Ogórek świeży 80 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Jabłko 1 szt.

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 1820.28 kcal;
Białko ogółem: 103.66 g; 
Tłuszcz: 58.20 g; Kw. tł. nasy.: 27.71 g; 
Węglowodany ogółem: 234.49 g; W tym cukry: 52.84 g;
Błonnik pok.: 38.72 g; 
Sól: 12.00 g;

 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK