Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-08-13 - Środa
I Śniadanie
Bułeczka pszenna 30g - 1 szt. ( GLU PSZ,)
Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g  (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt. (MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 50 g (MLE,)
Jajko gotowane kl M -1 szt. ( JAJ,)
Sałatka z pomidorami koktajlowymi i olejem 100 g 
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
 

PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad
Zupa grochowa z ziemniakami 300 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR,)
Filet z kurczaka pieczony w słodkiej papryce 80 g
Sos brokułowy- dieta 100 g (MLE,)
Ryż brązowy  200 g
Surówka z marchwi i selera 100 g (MLE, SEL,)
Brukselka gotowana  100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 

PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny   70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni   30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane15g (82% tł.)- 1 szt. (MLE,)
Serek śmietankowy naturalny   60 g (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona   50 g (SOJ, może zawierać:GLU PSZ, JAJ,MLE,SEL,GOR,)
Ogórek świeży  80 g
Sałata zielona   20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c   250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Arbuz  150 g

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2263.52 kcal;
  • Białko ogółem: 99.74 g;
  • Tłuszcz: 84.93 g; Kw. tł. nasy.:34.59 g;
  • Węglowodany ogółem:287.63 g; W tym cukry: 74.80 g;
  • Błonnik pok.: 39.62 g;
  • Sól: 11.60 g
 

Cały jadłospis od 06 sierpnia do 15 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK