Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-08-29 - Piątek
I Śniadanie
Rogal maślany 50g.- 1 szt. ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt. ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g JAJ, MLE,)
Twarożek brzoskwiniowy (dieta) 60 g MLE,)
Melon 150 g
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
 
II Śniadanie
 
Obiad
Zupa ryżowa  300 g (SOJ, MLE, SEL,)
Naleśniki z farszem z kurczaka i pieczarek  300 g (GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, może zawierać:
SOJ, SEL, GOR,)
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE,)
Surówka z czerwonej kapusty b/c 100 g (MLE,)
Fasolka szparagowa żółta 100 g 
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I
Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt. ( MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Ser żółty 50 g (MLE,)
Sałatka jarzynowa z jajkiem 100 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II
Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami  50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2715.14 kcal; 
  • Białko ogółem: 134.50 g; 
  • Tłuszcz: 119.50 g; Kw. tł. nasy.: 44.83 g;
  • Węglowodany ogółem: 289.12 g; W tym cukry: 80.80 g; 
  • Błonnik pok.: 26.99 g;
  • Sól: 11.95 g;
 

Cały jadłospis od 26 sierpnia do 04 września

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK