Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-08-14 - Czwartek
I Śniadanie
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt. ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50g 
Hummus  60 g (SOJ,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt.MLE,)

DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad
Zupa selerowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,)
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami 100 g
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g
Sos jarzynowy dieta 100 gMLE,)
Surówka wielowarzywna z olejem b/c 100 g (SEL,)
Buraki tarte na ciepło  100 g 
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt. MLE,)
Serek wiejski ziarnisty 60 g ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR, )
Sałatka z ciecierzycy, pomidora suszonego i ogórka konserwowego 100 g
(MLE, GOR,)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
 
Kolacja II
Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 gGLU PSZ, JAJ, MLE, )
 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2111.75 kcal;
  • Białko ogółem: 99.17 g;
  • Tłuszcz: 85.29 g;Kw. tł. nasy.: 28.11 g;
  • Węglowodany ogółem: 239.28 g; W tym cukry: 41.45 g;
  • Błonnik pok.: 36.22 g;
  • Sól: 13.36 g;
 

Cały jadłospis od 06 sierpnia do 15 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK