Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-08-16 - Sobota
I Śniadanie
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Salami kiełbasa wieprzowo-wołowa drobno rozdrobniona surowo
wędzona,dojrzewajaca, wędzona. 50 g ( SOJ, SEL, GOR,)
Pasztet wieprzowy z żurawiną  50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, )
Ogórek kiszony 80 g
Szpinak baby 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g 1 Por (MLE,)
 
II Śniadanie
 
Obiad
Zupa szczawiowa z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, SEL,)
Potrawka z kurczaka  200 g (GLU PSZ, SEL,)
Ryż brązowy  200 g
Sałatka z selera naciowego i kopru
włoskiego z jabłkiem- dieta  100 g ( MLE, SEL,)
Bukiet warzyw gotowanych 100 g 
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Kolacja I
Bułeczka pszenna 30g -1 szt. (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt. ( MLE,)
Pasta twarogowa z pieczoną papryką 60 gMLE, GOR, S02,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,)
Rzodkiew biała 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
 
Kolacja II
Mus owocowo-warzywny 100g-produkt pasteryzowany -1 szt.
 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2311.63 kcal;
  • Białko ogółem: 95.29 g;
  • Tłuszcz: 102.59 g; Kw. tł. nasy.: 36.60 g;
  • Węglowodany ogółem: 260.63 g; W tym cukry: 61.23 g;
  • Błonnik pok.: 36.23 g;
  • Sól: 14.01 g
 

Cały jadłospis od 16 sierpnia do 25 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK