Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-08-01 - Piątek
  • 2025-08-02 - Sobota
  • 2025-08-03 - Niedziela
  • 2025-08-04 - Poniedziałek
  • 2025-08-05 - Wtorek
  • 2025-08-06 - Środa
  • 2025-08-07 - Czwartek
  • 2025-08-08 - Piątek
  • 2025-08-09 - Sobota
  • 2025-08-10 - Niedziela
  • 2025-08-11 - Poniedziałek
  • 2025-08-12 - Wtorek
  • 2025-08-13 - Środa
  • 2025-08-14 - Czwartek
  • 2025-08-15 - Piątek
  • 2025-08-16 - Sobota
  • 2025-08-17 - Niedziela
  • 2025-08-18 - Poniedziałek
  • 2025-08-19 - Wtorek
  • 2025-08-20 - Środa
  • 2025-08-21 - Czwartek
  • 2025-08-22 - Piątek
  • 2025-08-23 - Sobota
  • 2025-08-24 - Niedziela
  • 2025-08-25 - Poniedziałek
  • 2025-08-26 - Wtorek
  • 2025-08-27 - Środa
  • 2025-08-28 - Czwartek
  • 2025-08-29 - Piątek
  • 2025-08-30 - Sobota
  • 2025-08-31 - Niedziela
Menu na dzień: 2025-07-25 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g - 1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU,ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g (MLE,)
Dżem 25 g - 1 szt
Miód (25g) - 1 szt
Arbuz 150 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml ( GLU PSZ, SOJ,MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,makaron muszelki,brokuły mrożone,olej rzepakowy,śmietanka UHT 18%tł,przyprawy.,
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Kotlet wieprzowy mielony 80 g ( GLU PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/k/b/s,sól,jajka,kasza manna,bułka tarta,przyprawy,olej rzepakowy.
Cebula smażona 30 g,cebula biała,sól,olej rzepakowy.
Surówka z selera i marchwi (z olejem) b/c 100 g ( SEL,),seler korzeń,marchew korzeń,sól,sok z cytryny,natka pietruszki,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,sól,fasolka szparagowa cięta żółta mrożona,
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU,ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Filet z indyka kostka pieczona 80 g
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta 150 g ( MLE,GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g -1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT,GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Jogurt truskawkowy 150 g - 1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2240.25 kcal;
  • Białko ogółem: 91.71g;
  • Tłuszcz: 81.27 g; Kw. tł. nasy.: 32.24 g;
  • Węglowodany ogółem: 297.93 g; W tym cukry: 96.87 g;
  • Błonnik pok.: 27.72 g;
  • Sól: 8.60 g;
 

Cały jadłospis od 17 lipca do 26 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK