Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Sierpień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-08-01 - Piątek
  • 2025-08-02 - Sobota
  • 2025-08-03 - Niedziela
  • 2025-08-04 - Poniedziałek
  • 2025-08-05 - Wtorek
  • 2025-08-06 - Środa
  • 2025-08-07 - Czwartek
  • 2025-08-08 - Piątek
  • 2025-08-09 - Sobota
  • 2025-08-10 - Niedziela
  • 2025-08-11 - Poniedziałek
  • 2025-08-12 - Wtorek
  • 2025-08-13 - Środa
  • 2025-08-14 - Czwartek
  • 2025-08-15 - Piątek
  • 2025-08-16 - Sobota
  • 2025-08-17 - Niedziela
  • 2025-08-18 - Poniedziałek
  • 2025-08-19 - Wtorek
  • 2025-08-20 - Środa
  • 2025-08-21 - Czwartek
  • 2025-08-22 - Piątek
  • 2025-08-23 - Sobota
  • 2025-08-24 - Niedziela
  • 2025-08-25 - Poniedziałek
  • 2025-08-26 - Wtorek
  • 2025-08-27 - Środa
  • 2025-08-28 - Czwartek
  • 2025-08-29 - Piątek
  • 2025-08-30 - Sobota
  • 2025-08-31 - Niedziela
Menu na dzień: 2025-07-20 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,może zawierać: JAJ, GOR, S02, )
Paprykarz z łososia (dieta) 60 g ( RYB, SOJ, SEL,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa dyniowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,dynia mrożona,ziemniaki kostka,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,przyprawy,olej rzepakowy,mąka ziemniaczana,pietruszka natka,śmietanka roślinna 15%tł.
Gulasz wołowy dieta 200 g,łopatka wołowa,woda,passta pomidorowa przecier pomidorowy,mąka ziemniaczana,marchew obrana,olej rzepakowy,przyprawy,liśc laurowy,ziele angielskie.
Kasza jęczmienna 200 g ( GLU,JĘCZ,),woda,kasza jęczmienna drobna,sól,olej rzepakowy.
Sałata zielona z jogurtem 60 g ( MLE,),sałata maslowa,sól,jogurt naturalny.
Buraki tarte na ciepło 100 g,woda,buraki,cukier,sól,kwasek cytrynowy,mąka pszenna.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250ml,woda,mieszzanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z
kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ,
SOJ, MLE, SEL, GOR, )
Jajko gotowane kl M - 1 szt ( JAJ,)
Pasta z pieczonych warzyw dieta 80 g ( SEL,)
Sałata zielona 20 g
Kakao z mlekiem z/c 250 ml ( MLE,)

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł -1 szt ( MLE,)
Chałka 50 g (GLU PSZ, JAJ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2436.19 kcal;
  • Białko ogółem: 107.29 g;
  • Tłuszcz: 86.61g; Kw. tł. nasy.: 34.31 g;
  • Węglowodany ogółem: 321.21 g; W tym cukry: 76.66 g;
  • Błonnik pok.: 28.01 g;
  • Sól: 11.06 g; 
 

Cały jadłospis od 17 lipca do 26 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK