Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-05-23 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g.-1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Twarożek brzoskwiniowy (dieta) 60 g ( MLE,)
Jabłko - 1 szt 
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE,SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,brokuły mrożone,kakaron muszelki,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka 178%tł.
Zrazik wieprzowy zawijany dieta 100 g (MLE,),łopatka wieprzowa b/k,sól,pieprz czarny mielony,boczek wędzony,ogórek kiszony,mąka pszenna,olej rzepakowy.
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE, SEL,),woda,koper świeży,mąka ziemniaczana,sól,śmietanka 18%tł.
Kopytka dyniowe 200 g ( GLU,PSZ, JAJ,),woda,ziemniaki,mąka pszenna,ziemniaczana,sól,jajka,dynia.
Surówka z czerwonej kapusty b/c 100 g (MLE,),kapusta czerwona,natka pietruszki,marchew,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy.
Mizeria 100 g (MLE,),ogórki świeże,koper świeży,sok z cytyny,sól,jogurt naturalny,śmietana.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g- 1 szt
Ser żółty 50 g (MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Sałatka jarzynowa z jajkiem 100 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘ )

 
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2464.04 kcal;
  • Białko ogółem: 121.96 g;
  • Tłuszcz: 90.34 g; Kw. tł. nasy.:35.02 g;
  • Węglowodany ogółem: 297.13 g; W tym cukry: 86.05 g;
  • Błonnik pok.: 25.28 g;
  • Sól: 11.49
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK