Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-05-30 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Twarożek 60 g (MLE,)
Dżem 25 g - 1 szt
Miód (25g) -1 szt
Banan - 1szt. 
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,brokuły mrożone,sól,śmietanka UHT 18%tł,makaron muszelki.
Miruna pieczona w posypce ziołowej 80 g (RYB,),miruna b/s,olej rzepakowy,skrobia ryżowa,pietruszka natka,zioła prowalsalskie,pieprz cytrynowy,sól,kurkuma.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z selera i marchwi (z olejem) b/c 100 g (SEL,),seler korzeń,marchew,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy.
Warzywa po grecku 100 g ( SEL,),woda,koncentrat pomidorowy,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Filet z indyka kostka pieczona 80 g
Sałatka z buraka, szpinaku z mozzarelą 150 g ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pieczona owsianka jabłkowa 100 g ( JAJ, MLE, GLU OW,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2361.92 kcal;
  • Białko ogółem: 101.80 g;
  • Tłuszcz: 69.52 g; Kw. tł.nasy.: 25.59 g;
  • Węglowodany ogółem: 340.05 g; W tym cukry: 112.63 g;
  • Błonnik pok.: 28.65 g;
  • Sól: 9.90 g;
 

Cały jadłospis od 29 maja do 07 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK