Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-05-04 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Serek ziarnisty naturalny 50 g ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków
fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g
Mix sałat z rzodkiewką i ziarnami słonecznika 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny  300 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ, ),woda,kasza jęczmienna drobna,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki.
Filet z indyka pieczony dieta 80 g,filet z indyka b/s/b/k,olej rzepakowy,sól.
Sos jogurtowo-cytrynowy 100 g (SOJ, MLE,),woda,jogurt naturalny,sok z cytryny,sól,pieprz biały mielony,mąka ryżowa,skórka cytryny.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z selera, jabłka i orzechów b/c  100 g (MLE, ORZ, SEL,),seler korzeń,jabłka,orzechy włoskie,sok z cytryny,sól,jogurt naturalny,śmietana 18%tł.
Marchew talarki 100 g,woda,marchew,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z jaj z natką pietruszki 60 g ( JAJ, MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może
zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Sałatka ogórkowo-paprykowa 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pomarańcza -1 szt. 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2035.86 kcal;
  • Białko ogółem: 97.34 g;
  • Tłuszcz: 59.34 g; Kw. tł. nasy.:18.04 g;
  • Węglowodany ogółem: 295.59 g; W tym cukry: 92.78 g;
  • Błonnik pok.: 38.53 g;
  • Sól: 11.50 g;
 

Cały jadłospis od 29 kwietnia do 08 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK