Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-05-28 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może
zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Twarożek pomidorowy 60 g ( MLE,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda.włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ogórki kiszone,ziemniaki,śmietanka UHT 18%tł,pieprz czarny mielony,sól.
Dorsz pieczony w ziołach 80g (RYB,),dorsz filet b/s,maka ryżowa,olej rzepakowy,pietruszka natka,papryka czerwona,pieprz biały,imbir mielony,kardmon,majeranek,pieprz cytrynowy,kurkuma,sól,zioła prowalsalskie.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,sól,koper świeży,ziemniaki.
Paprykowy mix z olejem rzepakowym i ziołami 100 g,papryka mrożona 3 kolorowa,sól,olej rzepakowy,bazylia suszona.
Surówka Colesław 100 g ( MLE, GOR, S02,),kapusta biała,marchew,natka pietruszki,sok z cytryny,sól,jogurt naturalny,śmietana 18%tł.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Surówka z rzepy białej i jabłka b/c 90 g ( MLE,)
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1805.50 kcal;
  • Białko ogółem: 95.90 g;
  • Tłuszcz: 60.76 g; Kw. tł. nasy.:19.01 g;
  • Węglowodany ogółem: 232.05 g; W tym cukry: 38.79 g;
  • Błonnik pok.: 34.20 g;
  • Sól: 12.36 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK