Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-05-26 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,brokuł mrożony,kalafior mrożony,ziemniaki,groszek zielony mrożony,fasolka szparagowa mrożona,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz czarny mielony.
Szynka pieczona w plastrach  80 g,szynka wieprzowa b/k,sól,pieprz czarny mielony,papryka słodka mielona,olej rzepakowy.
Sos koperkowy dieta (bez mleka) 100 g (SEL,)woda,koper świeży,sól,mąka pszenna,ziemniaczana.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c 100 g,marchew,jabłka,pomarańcza,sól,sok z cytryny,olej rzepakowy.
Cukinia gotowana 100 g,woda,cukinia mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Mini Crisper pieczywo chrupkie jaglane z nasionami chia 30 g - 1 szt
(GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT, GLU OW, GLU JĘCZ, może zawierać:
ORZ, SEZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1911.42 kcal;
  • Białko ogółem: 92.49 g;
  • Tłuszcz: 60.89 g; Kw. tł. nasy.: 24.28 g;
  • Węglowodany ogółem: 257.13 g; W tym cukry: 58.88 g;
  • Błonnik pok.: 26.35 g;
  • Sól: 12.5
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK