Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-05-13 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Pieczona owsianka jabłkowa 50 g ( JAJ, MLE, GLU OW, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie tatarskim 100 g ( JAJ, MLE, GOR, )
Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony
wędzony,parzony,suszony. 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Ogórek świeży 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL, GLU JĘCZ, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,natka pietruszki,sól,kasza jęczmienna drobna.
Gulasz curry z kurczaka z warzywami 200 g ( GLU PSZ,),woda,filet z kurczaka b/s,mąka ziemniaczana,kurkuma,sól,pieprz czarny mielony,marchew mini mrożona,fasolka szparagowa zielona cięta mrożona,kalafior mrożony,papryka świeża,olej rzepakowy,przyprawa curry,papryka słodka mielona.
Kluski śląskie 200 g ( JAJ,),woda,ziemniaki,jajka,sól,mąka pszenna,ziemniaczana,olej rzepakowy.
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g,sałata mix,olej rzepakowy,sól,sok z cytryny,pomidory.
Surówka z selera z rodzynkami 100 g (MLE, SEL,),seler korzeń,rodzynki,jabłka,śmietana 18%tł,jogurt naturalny,sól,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Pasztet z fasoli 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, GLU OW, )
Indyk z pasieki produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w osłonce
niejdalnej 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l - 1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2493.28 kcal;
  • Białko ogółem: 101.51 g;
  • Tłuszcz: 96.90 g; Kw. tł. nasy.:28.74 g;
  • Węglowodany ogółem: 315.17 g; W tym cukry: 64.54 g;
  • Błonnik pok.: 34.52 g;
  • Sól: 12.14
 

Cały jadłospis od 09 maja do 18 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK