Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-05-27 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Pieczona owsianka jabłkowa 50 g ( JAJ, MLE, GLU OW, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twarożek 60 g (MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać:
GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR, )
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Ogórek świeży 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz ukraiński z ziemniakami 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,buraki,fasola biała jaś,koncentrat barszcz,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł,majeranek.
Polędwiczki z kurczaka w płatkach kukurydzianych 100 g ( GLU,PSZ, JAJ,),polędwiczka z kurczaka,b/k,sól,płatki kukurydzane,sól,olej rzepakowy,jajka,pieprz czarny mielony.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,koper świeży.
Surówka z kapusty pekińskiej,kukurydzą, jabłkiem, papryką czerwoną b/c  100 g        ( MLE,)kapusta pekińska,kukurydza konserwowa,jabłka,papryka czerwona,sok z cytryny,sól,olej rzeapkowy,natka pietruszki.
Brokuł gotowany 100 g,woda,brokuł mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z fasoli z cebulką 60 g
Indyk z pasieki produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w osłonce niejdalnej 50 g
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami 100 g ( GLU PSZ,)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Muffin marchewkowy z orzechami o niskim IG 50 g ( GLU PSZ, JAJ,
MLE, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1990.70 kcal;
  • Białko ogółem: 109.12 g;
  • Tłuszcz: 60.09 g; Kw. tł. nasy.:18.65 g;
  • Węglowodany ogółem: 264.55 g; W tym cukry: 50.49 g;
  • Błonnik pok.: 35.48 g;
  • Sól: 11.36 g
 

Cały jadłospis od 19 maja do 28 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK