Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-09-06 - Sobota
I Śniadanie
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt.MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Ser mozzarella 50 g ( MLE,)
Ogórek świeży słupki  80 g 
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g - 1 szt. ( MLE,)
 
II Śniadanie
 
Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami  300 g (SOJ, MLE, SEL,)
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami  80 g
Ziemniaki gotowane z koperkiem  200 g
Surówka z białej kapusty z koperkiem i kukurydzą b/c 100 g 
Surówka z marchwi b/c  100 g 
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
 
Kolacja I
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.)- 1 szt. ( MLE,)
Pasztet z soczewicy  50 g ( JAJ,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02, )
Papryka świeża 90 g
Mix sałat 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
 
Kolacja II
Muffin warzywny z wędliną  75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2100.16 kcal;
  • Białko ogółem: 115.16 g;
  • Tłuszcz: 85.95 g; Kw. tł. nasy.: 26.23 g;
  • Węglowodany ogółem: 234.65 g; W tym cukry: 36.42 g;
  • Błonnik pok.: 32.22 g;
  • Sól: 10.68 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK