Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-30 - Środa
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 50 g ( MLE,)
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki kostka,fasolka szparagowa zielona cięta mrożona,brokuł mrożony,kalafior mrożony,groszek zielony mrożony,por,śmietanka UHT 18%tł,olej rzepakowy,przyprawy,natka pietruszki.
Sos boloński z wieprzowiną (dieta) 200 g (SEL,),łopatka wieprzowa b/k/b/s,mąka ziemniaczana,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,koncentrat pomidorowy,olej rzepakowy,majeranek,bazylia suszona.
Makaron spaghetti 200 g (GLU PSZ,),woda,sól,olej rzepakowy,makaron nitki sphagetti.
Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g,marchew korzeń,jabłka,natka pietruszki,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy.
Szpinak gotowany z olejem 100 g,woda,szpiank liście mrożony,olej rzepakowy,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pasta z twarogu z natką pietruszki 60 g ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ,
JAJ, MLE, SEL, GOR,)
Pomidor 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ` )

 
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2334.42 kcal;
  • Białko ogółem: 106.49 g;
  • Tłuszcz: 85.17 g; Kw. tł. nasy.: 32.89 g;
  • Węglowodany ogółem: 294.00 g; W tym cukry: 57.89 g;
  • Błonnik pok.: 24.50 g;
  • Sól: 12.35 g; 
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK