Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-27 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z
kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ,
MLE, SEL, GOR,)
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Rzodkiew biała 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g - 1 Por (MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 ml ( SOJ, SEL,GLU JĘCZ,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,kasza jęczmienna drobna,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki.
Filet z indyka pieczony dieta 80 g,woda,filet z indyka b/s,skrobia ryżowa,pietriuszka natka.
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE, SEL,),woda,koper świezy,śmietanka UHT 18%tł,cukinia mrożona,seler korzeń,mąka ziemniaczana,skrobia kukurydziana,sól,olej rzepakowy,sok z cytryny.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z selera, jabłka i orzechów b/c 100 g (MLE, ORZ, SEL,),seler korzeń,jabłka,orzechy włoskie,sok z cytryny,śmietana 18%tł,jogurt naturalny,sól.
Marchew talarki 100 g,woda,marchew,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pasta z jaj z natką pietruszki 60 g ( JAJ, MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g ( SOJ,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Nektarynka -1 szt 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1870.57 kcal;
  • Białko ogółem: 92.66 g;
  • Tłuszcz: 64.40 g; Kw. tł. nasy.: 28.15 g;
  • Węglowodany ogółem: 247.56 g; W tym cukry: 49.37 g;
  • Błonnik pok.: 37.82 g;
  • Sól: 10.60 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK