Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-19 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Hummus paprykowy 60 g ( SEZ,)
Ogórek kiszony 80 g
Szpinak baby 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szczawiowa z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, SEL,),woda,szczaw konserwowy,ziemniaki kostka,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,por,śmietanka UHT 18%tł,przyprawy,olej rzepakowy,maka ziemniaczana,pietruszka natka.
Klopsik z kurczaka 100 g ( GLU PSZ,JAJ,),udziec z kurczaka b/s/b/k,woda,jajka,bułka tarta,kasza manna,przyprawy.
Sos pomidorowy 100 g,woda,koncentrat pomidorowy,skrobia ziemniaczana,sól,przyprawy,passta pomidorowa,pomidory w puszce,marchew obrana,olej rzepakowy,ocet jabłkowy.
Makaron pełnoziarnisty świderki 200 g (GLU PSZ,),woda,makaron świderki pełnoziarnisty,sól,olej rzepakowy.
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,jabłko,sól,olej rxzepakowy,sok z cytryny,marchew korzeń,kukurydza konserqwowa,natka pietruszki.
Brukselka gotowana 100 g,woda,sól,brukselka mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Bułka graham-pszenna 50g - 1 szt ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pasta z twarogu z koperkiem 60 g ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może zawierać: GLU,PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Rzodkiew biała 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mus owocowo-warzywny 100g-produkt pasteryzowany - 1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1968.25 kcal;
  • Białko ogółem: 97.22 g;
  • Tłuszcz: 70.25 g; Kw. tł. nasy.: 26.79 g;
  • Węglowodany ogółem: 241.59 g; W tym cukry: 39.42 g;
  • Błonnik pok.: 38.79 g;
  • Sól: 13.53 g;
 

Cały jadłospis od 17 lipca do 26 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK