Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-28 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR, )
Ser mozzarella kulki 50 g (MLE,)
Rzodkiewka 80 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,kalafior mrożony,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki kostka,śmietanka UHT 18%tł,natka pietruszki,przyprawy,por,mąka ziemniaczana,olej rzepakowy.
Karkówka pieczona 80 g (GOR,),karkówka wieprzowa b/k,woda,olej rzepakowy,skrobia ryżowa,cebula,soda oczyszczona,czosnek,papryka słodka mielona,glukoza,oregano suszone,pieprz czarny mielony,kumin rzymski,cynamon,imbir mielony,gorczyca,kolendra mielona,sól.
Sos pieczarkowy 100 g (MLE,),,woda,pieczarki świeże,śmietanka UHT 18%tł,sól,mąka ziemniaczana,pieprz biały,jałowiec,gałka muszkatołowa,skrobia kukurydziana.
Kluski śląskie 200 g ( JAJ,),woda,ziemniaki,mąka pszenna,ziemniaczana,jajka,sól.
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,jabłka,natka pietruszki,olej rzepakowy,sok z cytryny.
Dynia pieczona 100 g,woda,dynia mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Sałatka z białym ryżem z kurczakiem i ananasem dieta 150 g ( MLE,)
Pomidorki koktajlowe 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2658.07 kcal;
  • Białko ogółem: 120.51 g;
  • Tłuszcz: 105.08 g; Kw. tł. nasy.: 43.26 g;
  • Węglowodany ogółem: 320.00 g; W tym cukry: 72.04 g;
  • Błonnik pok.: 38.05 g;
  • Sól: 11.84 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK