Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-31 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Hummus paprykowy 60 g ( SEZ,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt (MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki kostka,szpinak mrożony rozdrobniony,przyprawy,sól,olej rzepakowy,por,mąka ziemniaczana.
Bitka wieprzowa z szynki pieczona 80 g,szynka wieprzowa b/s/b/k,woda,przyprawy,olej rzeapkowy,skrobia ryżoiwa,soda.
Sos własny dieta 100 g ( SOJ,),woda,mąka ziemniaczana,kukurydziana,sól,olej rzepakowy,sok z cytyryny,sos sojowy.
Kasza jęczmienna 200 g (GLU JĘCZ,),woda,kasza jęczmienna drobna,sól,olej rzeapkowy.
Surówka z rzepy i ogórka świeżego 100 g,rzepa biała,ogórek swieży,olej rzepakowy,natka pietruszki,sól,sok z cytryny.
Kalafior gotowany 100 g,woda,kalafior mrożony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twarożek 60 g (MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z
kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ,
MLE, SEL, GOR,)
Sałatka z pieczonej marchwi  100 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )

 
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2196.93 kcal;
  • Białko ogółem: 105.49 g;
  • Tłuszcz: 76.54 g; Kw. tł.nasy.: 27.71 g;
  • Węglowodany ogółem: 287.98 g; W tym cukry: 44.03 g; 
  • Błonnik pok.: 39.23 g;
  • Sól: 11.13 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK