Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-29 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU,ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU,ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g ( GLU PSZ,RYB, MLE,)
Ser wędzony 50 g (MLE,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 ml ( GLU PSZ,SOJ, MLE, SEL,),woda,pomidory,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,passta pomidorowa,makaron,por muszelki,cukier,śmietanka UHT 18%tł,natka pietruszki,olej rzepakowy,przyprawy,koncentrat pomidorowy.
Kotlet wieprzowy mielony 100 g ( GLU PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/s/b/k,bułka tarta,kasza manna,jajka,cebula biała,olej rzeapkowy,przyprawy,sól.
Puree ziemniaczane 200 g (MLE,),woda,ziemniaki,mleko 2%tł,sól.
Surówka z selera i jabłka b/c 100 g ( SEL,),seler korzeń,jabłka,sok z cytryny,natka pietruszki,olej rzepakowy.
Brukselka gotowana  100 g,woda,brukselka mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLUŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU,ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Pasztet wieprzowy z żurawiną 50 g ( GLU PSZ, JAJ,SOJ, MLE,)
Jajko w sosie tatarskim 100 g ( JAJ, MLE, GOR,)
Ogórek świeży 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kakao z mlekiem z/c 250 ml (MLE,)

 
Kolacja II

Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek -1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ,GLU ŻYT, GLU JĘCZ )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2557.06 kcal;
  • Białko ogółem:102.97 g;
  • Tłuszcz: 118.97 g; Kw. tł. nasy.: 44.70 g;
  • Węglowodany ogółem: 273.77 g; W tym cukry: 76.31 g;
  • Błonnik pok.: 34.66 g;
  • Sól: 10.84 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK