Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-24 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g ( GLU PSZ, RYB, MLE, )
Ogórki małosolne 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pieczarkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,pieczarki świeże,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki kostka,śmietanka UHT 18%tł,przyprawy,por,skrobia ziemniaczana,olej rzeapkowy.
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami 100 g,woda,udziec z kurczaka b/s,przyprawy,olej rzepakowy,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,sól,ziemniaki,koper świeży.
Kalafior gotowany 100 g,woda,kalafior mrożony,sól.
Sałata zielona z jogurtem 60 g ( MLE,),sałata zielona maslowa,jogurt naturalny,sok z cytryny,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Serek homo. naturalny 60 g ( MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Słupki papryki czerwonej 90 g
Mix sałat 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sałatka z kaszą pęczak, soczewicą i pomidorami suszonymi 150 g ( GLU PSZ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1996.12 kcal;
  • Białko ogółem: 110.95 g;
  • Tłuszcz: 68.08 g; Kw. tł. nasy.: 27.13 g;
  • Węglowodany ogółem: 246.29 g; W tym cukry: 33.05 g;
  • Błonnik pok.: 36.57 g;
  • Sól: 12.50 g;
 

Cały jadłospis od 17 lipca do 26 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK