Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-08-27 - Środa
I Śniadanie
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 50 g ( MLE,)
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g 
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
 
II Śniadanie
 
Obiad
Kapuśniak z kapusty białej  300 g (GLU PSZ, SEL, GOR,)
Sos boloński z wieprzowiną  200 g (SEL,)
Makaron spaghetti  200 g ( GLU PSZ,)
Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g
Szpinak gotowany z olejem  100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Kolacja I
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt. MLE,)
Pasta z twarogu, rzodkiewki i szczypiorku  60 g ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Papryka świeża 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
 
Kolacja II
Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l -1 szt. MLE,)
 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2413.77 kcal;
  • Białko ogółem: 108.59 g; 
  • Tłuszcz: 87.05 g; Kw. tł. nasy.: 33.56 g;
  • Węglowodany ogółem: 313.80 g; W tym cukry: 64.88 g;
  • Błonnik pok.: 33.25 g;
  • Sól: 11.56 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK