Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-08-26 - Wtorek
I Śniadanie
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt. ( MLE,)
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g GLU PSZ, RYB, MLE,)
Ser wędzony 50 g (MLE,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g 
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
 
II Śniadanie
 
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem  300 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Kotlet wieprzowy mielony  100 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Puree ziemniaczane  200 g (MLE,)
Surówka z selera i jabłka b/c  100 g ( SEL,)
Brukselka gotowana  100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 
Kolacja I
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt.MLE,)
Pasztet wieprzowy z żurawiną  50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE,)
Jajko w sosie tatarskim 100 g JAJ, MLE, GOR,)
Ogórek świeży 80 g
Sałata zielona 20 g
Kakao z mlekiem z/c 250 ml (MLE )
 
Kolacja II
Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek -1 szt.
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
 
 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2603.94 kcal;
  • Białko ogółem: 103.29 g;
  • Tłuszcz: 119.05 g; Kw. tł. nasy.: 44.72 g; 
  • Węglowodany ogółem: 285.34 g; W tym cukry: 76.74 g; 
  • Błonnik pok.: 35.65 g;
  • Sól: 10.72 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK