Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-08-18 - Poniedziałek
I Śniadanie
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.)- 1 szt. ( MLE,)
Ser mozzarella kulki 50 g (MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g 
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
 
 
II Śniadanie
 
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL)
Szynka pieczona w plastrach  80 g
Sos pieczeniowy  100 g (GLU PSZ, SOJ, MLE)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g 
Sałata lodowa z jogurtem  60 g ( MLE)
Fasolka szparagowa żółta  100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
 
Kolacja I
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt. MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w
osłonce niejadalnej 50 g
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Kalarepa 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
 
Kolacja II
Sałatka z kuskusemi fasola czerwoną z warzywami w stylu meksykańskim 150 g ( GLU PSZ, SOJ, może zawierać: RYB, MCK, )
 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2124.04 kcal;
  • Białko ogółem: 109.80 g;
  • Tłuszcz: 87.54 g; Kw. tł. nasy.: 37.71 g;
  • Węglowodany ogółem: 234.41 g; W tym cukry: 36.29 g;
  • Błonnik pok.: 33.60 g;
  • Sól: 11.80 g;
 

Cały jadłospis od 16 sierpnia do 25 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK