Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-08-12 - Wtorek
I Śniadanie
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 sztMLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g ( SOJ,)
Pasta z makreli wędzonej  60 g ( JAJ, RYB, GOR,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g 
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
 
II Śniadanie
 
Obiad
Zupa wielowarzywna z zacierką  300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, )
Kotlet schabowy panierowany 80 g (GLU PSZ, JAJ,)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g 
Brokuł gotowany 100 g 
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 sztMLE,)
Pasztet wieprzowy z żurawiną 50 gGLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, )
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Papryka świeża 100 g
Kiełki rzodkiewki 10 g
Kakao z mlekiem z/c 250 ml ( MLE,)

DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II
Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek -1 szt 
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
 
Wartości odżywcze

Białko ogółem: 97.00 g;

Tłuszcz: 86.30 g; Kw. tł. nasy.: 32.50 g; 

Węglowodany ogółem: 263.09 g; W tym cukry: 77.28 g;

Błonnik pok.: 31.37 g; 

Sól: 10.91 g;

 

Cały jadłospis od 06 sierpnia do 15 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK