Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-08-03 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może
zawierać: JAJ, GOR, S02, )
Pasztet wieprzowy z warzywami dieta 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, )
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ziemniaczana 300 ml (MLE, SEL,),woda,ziemniaki kostka,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,przyprawy,śmietanka UHT 18%tł,natka pietruszki.
Schab pieczony cały 80 g,schab wieprzowy b/k,woda,olej rzepakowy,skrobia ryżowa,majeranek,oregano,czosnek,pieprz cytrynowy,sól,imbir,kminek.
Sos jarzynowy dieta 100 g (MLE,),woda,włoszczyzna3 skł paski mrożona,mąka pszenna,ziemniaczana,natka pietruszki,sól.

Kasza gryczana ciemna 200 g,woda,sól,olej rzepakowy,kasza gryczana ciemna.
Sałata zielona z jogurtem 60 g ( MLE,),sałata maslowa,jogurty naturalny,sok z cytryny,sól.
Marchew gotowana 100 g,woda,sól,marchew kostka mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skl kompotowa mrożona.,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z
kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ,
MLE, SEL, GOR,)
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Papryka świeża 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Kefir 2.0% tł 150g -1 szt (MLE,)
Migdały 10 g (ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2165.49 kcal;
  • Białko ogółem: 114.12 g;
  • Tłuszcz: 82.81 g; Kw. tł.nasy.: 32.22 g;
  • Węglowodany ogółem: 263.51 g; W tym cukry: 32.55 g;
  • Błonnik pok.: 36.30 g; 
  • Sól: 11.05 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK