Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-08-02 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Salami kiełbasa wieprzowo-wołowa drobno rozdrobniona surowo
wędzona,dojrzewajaca, wędzona. 50 g ( SOJ, SEL, GOR,)
Pasta twarogowa z pieczoną papryką 60 g ( MLE, GOR, S02,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por (MLE,

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa selerowa z makaronem 300 ml ( GLU PSZ, SOJ,MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,seler korzeń,mąka ziemniaczana,sól,przyprawy,natka pietruszki,makaron muszelki,por.
Klopsik z kurczaka 100 g ( GLU PSZ, JAJ,),udziec z kurczaka b/s/b/k,jajka,bułka tarta,kasza manna,sól,przyprawy,natka pietruszki,olej rzepakowy.
Sos cygański 100 g,woda,papryka trójkolorowa,mrożona,ogórki kiszone,koncentrat pomidorowy,cebula biała,mąka ziemniaczana,skrobia kukurydziana,czosnek,pieprz ziołowy,kurkuma,oregano suszone,bazylia suszona,zioła prowalsalaskie,kminek,kolendra suszona.
Kasza jęczmienna 200 g (GLU JĘCZ,),woda,sól,olej rzepakowy,kasza jęczmienna drobna.
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c 100 g,kapusta biała,koper świeży,marchew korzeń,kukurydza konserwowa,sól,sok z cytryny,olej rzepakowy.
Brukselka gotowana 100 g,mwoda,brukselka mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Sałatka a'la caprese dieta 150 g ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ,
JAJ, MLE, SEL, GOR,)
Rzodkiew biała 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Nektarynka -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2587.45 kcal;
  • Białko ogółem: 102.41 g;
  • Tłuszcz: 112.64 g; Kw. tł.nasy.: 41.78 g;
  • Węglowodany ogółem: 311.65 g; W tym cukry: 77.10 g;
  • Błonnik pok.: 43.03 g;
  • Sól: 13.47 g; 
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK