Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-08-01 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g -1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU,ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Twarożek brzoskwiniowy (dieta) 60 g ( MLE,)
Melon 150 g
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,por,ryż biały,sól,przyprawy,olej rzeapkowy,natka pietruszki.
Naleśniki z farszem z kurczaka i pieczarek 300 g ( GLU,PSZ, JAJ, SOJ, MLE, może zawierać: SOJ, SEL, GOR, ),woda,mleko 2%tł,olej rzeapkowy,sól,cukier,mąka pszenna,jajka,filet z kurczaka b/s/b/k,ser mozzarella,pieczarki świeże,cebula biała,pieprz czarny mielony,przyprawy,śmietana UHT 18%tł.
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE, SEL,),woda,koper świeży,skrobia ziemniaczana,sól,mąka kukurydziana.
Surówka z selera i marchwi b/c 100 g ( MLE, SEL,),seler korzeń,marchew korzeń,sok z cytryny,sól,natka pietruszki,olej trzeapkowy.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,sól,fasolka szparagowa żółta cięta mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona

 
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU,ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka
wędzona,parzona 50 g
Ser żółty 50 g (MLE,)
Sałatka jarzynowa z jajkiem 100 g ( JAJ, MLE, SEL,GOR,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT,GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 g ( GLU,PSZ, JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2750.14 kcal;
  • Białko ogółem: 134.57 g;
  • Tłuszcz: 120.47 g; Kw. tł. nasy.: 44.95 g;
  • Węglowodany ogółem: 294.60 g; W tym cukry: 80.50 g;
  • Błonnik pok.: 29.27 g;
  • Sól: 12.40 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK