Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-12-21 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15 g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)
Ser wędzony 50 g (MLE)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z zielonych warzyw 300 g (SOJ, SEL)
Grzanki pszenne 10 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, może zawierać: SOJ)
Schab pieczony cały 80 g
Sos jarzynowy dieta 100 g (MLE)
Kasza gryczana ciemna 200 g
Surówka Colesław 100 g (JAJ, MLE, GOR, S02)
Marchew gotowana 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 m

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15 g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Filet zapiekany drobiowy 50 g (MLE)
Jajko gotowane kl. M 1 szt. (JAJ)
Papryka świeża 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kakao z mlekiem z/c 250 ml (MLE)

 
Kolacja II

Mleko UHT 200 ml, 3,5% tł. 1 szt. (MLE)
Chałka 50 g (GLU PSZ, JAJ, MLE)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2544.66 kcal;
  • Białko ogółem: 127.35 g;
  • Tłuszcz: 91.84 g; Kw. tł. nasy.: 34.28 g;
  • Węglowodany ogółem: 314.66 g; W tym cukry: 80.45 g;
  • Błonnik pok.: 36.73 g;
  • Sól: 11.66 g;
 

Cały jadłospis od 14 grudnia do 23 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK