Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-07-13 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z
kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ,
SOJ, MLE, SEL, GOR, )
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g - 1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa 300 ml ( SOJ, MLE, SEL,),woda,ryż biały,włoszczyzan 3 skł paski mrożona,sól,pieprz ziołowy,natka pietruszki.
Filet z indyka pieczony dieta 80 g,filet z indyka b/s,olej rzepakowy,sól,papryka słodka mielona.
Sos pomidorowy 100 g,woda,passta pomidorowa,mąka ryżowa,ziemniaczana,sól,pieprz ziołowy,oregano,koncetrat pomidorowy.
Puree ziemniaczane 200 g ( MLE,),woda,ziemniaki,masło 82%tł,mleko 2%tł,sól.
Dynia na parze 100 g,woda,dynia kostka mrożona,sól.
Seler z pietruszką gotowany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,),seler korzeń,pietruszka korzeń,sól,olej rzeapkowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twarożek z koperkiem  60 g ( MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g ( SOJ,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kakao z mlekiem z/c 250 ml ( MLE,)

 
Kolacja II

Jabłko - 1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2034.43 kcal;
  • Białko ogółem: 92.81 g;
  • Tłuszcz: 73.18 g;Kw. tł. nasy.: 34.60 g;
  • Węglowodany ogółem: 262.27 g; W tym cukry: 77.98 g;
  • Błonnik pok.: 28.17 g;
  • Sól: 12.93 g
 

Cały jadłospis od 07 lipca do 16 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK