Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-06-15 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków
fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR, )
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Rzodkiewka 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por (MLE,)
Mix sałat 20 g

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa fasolowa z kiełbasą  300 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR, ),woda,kiełbasa zwyczajna,boczek wędzony,fasola jaś,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,natka pietruszki,majeranek,sól,pieprz czarny mielony.
Makaron pełnoziarnisty świderki 200 g (GLU PSZ,),makaron pełnoziarnisty świderki,sól,olej rzepakowy.
Zrazik wieprzowy pieczony 100 g (GLU PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/k,jajka,sól,bułka tarta,pieprz czarny,olej rzepakowy,natka pietruszki.
Surówka Colesław 100 g ( JAJ,MLE, GOR, S02,),kapusta biała młoda,marchew korzeń,sok z cytryny,natka pietruszki,jogurt naturalny,śmietana 18%tł,sól.
Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (SEL,),seler korzeń,jabłka,sok z cytryny,olej rzepakowy,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twarożek z koperkiem 60 g ( MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g (SOJ,)
Ogórek świeży 80 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Jabłko - 1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2201.50 kcal;
  • Białko ogółem: 108.42 g;
  • Tłuszcz: 78.62 g; Kw. tł. nasy.: 27.98 g;
  • Węglowodany ogółem: 279.01 g; W tym cukry: 55.21 g;
  • Błonnik pok.: 41.84 g;
  • Sól: 11.91 g;
 

Cały jadłospis od 08 czerwca do 17 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK