Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-06-11 - Środa
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Twarożek pomidorowy 50 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa koperkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,koper świeży,ziemniaki,sól,śmietanka UHt 18%tł.
Dorsz pieczony w ziołach 80g (RYB,),dorsz filet b/s,mąka ryżowa,olej rzepakowy,pietruszka natka,imbir mielony,zioła prowalsalskie,majeranek,pieprz cytrynowy,kurkuma,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,fasolka szparagowa cięta mrożona,sól.
Marchew gotowana 100 g,woda,sól,marchew.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1szt (MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g (JAJ, MLE,)
Sałatka makaronowa z warzywami (dieta) 150 g (GLU PSZ, MLE,SEL,)
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mus owocowo-warzywny 100g-produkt pasteryzowany - 1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2062.52 kcal;
  • Białko ogółem: 95.06 g; 
  • Tłuszcz: 61.27 g; Kw. tł. nasy.: 20.86 g;
  • Węglowodany ogółem: 292.47 g; W tym cukry: 58.33 g;
  • Błonnik pok.: 29.97 g;
  • Sól: 11.61 g;
 

Cały jadłospis od 08 czerwca do 17 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK