Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-05-01 - Czwartek
  • 2025-05-02 - Piątek
  • 2025-05-03 - Sobota
  • 2025-05-04 - Niedziela
  • 2025-05-05 - Poniedziałek
  • 2025-05-06 - Wtorek
  • 2025-05-07 - Środa
  • 2025-05-08 - Czwartek
  • 2025-05-09 - Piątek
  • 2025-05-10 - Sobota
  • 2025-05-11 - Niedziela
  • 2025-05-12 - Poniedziałek
  • 2025-05-13 - Wtorek
  • 2025-05-14 - Środa
  • 2025-05-15 - Czwartek
  • 2025-05-16 - Piątek
  • 2025-05-17 - Sobota
  • 2025-05-18 - Niedziela
  • 2025-05-19 - Poniedziałek
  • 2025-05-20 - Wtorek
  • 2025-05-21 - Środa
  • 2025-05-22 - Czwartek
  • 2025-05-23 - Piątek
  • 2025-05-24 - Sobota
  • 2025-05-25 - Niedziela
  • 2025-05-26 - Poniedziałek
  • 2025-05-27 - Wtorek
  • 2025-05-28 - Środa
  • 2025-05-29 - Czwartek
  • 2025-05-30 - Piątek
  • 2025-05-31 - Sobota
Menu na dzień: 2025-04-25 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g. -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Twarożek brzoskwiniowy (dieta)  60 g ( MLE,)
Jabłko -1 szt 
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE,SEL,),woda,brokuły mrożone,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,makaron muszelki,sól,śmietanka 18%tłUHT,pieprz czarny mielony.
Zrazik wieprzowy zawijany 100 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR, może zawierać: GLU PSZ, MLE, SEL,GOR, GLU JĘCZ, ),łopatka wieprzowa b/k,musztarda,marchew,cebula,papryka świeża,sól,pieprz czarny mielony,mąka pszenna,olej rzepakowy.
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE, SEL,),woda,koper świeży,mąka pszenna,ziemniaczana,sól.
Kopytka dyniowe 200 g ( GLU,PSZ, JAJ,),woda,ziemniaki,mąka pszenna,ziemniaczana,jajka,dynia,sól.
Surówka z czerwonej kapusty b/c 100 g (MLE,),kapusta czerwona,słonecznik łuskany,marchew,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy.
Mizeria 100 g (MLE,),ogórek świeży,śmietana 18%tł,jogurt naturalny,sok z cytryny,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z jaj z natką pietruszki 60 g ( JAJ, MLE,)
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka jarzynowa 100 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2187.10 kcal;
  • Białko ogółem: 102.73 g;
  • Tłuszcz: 71.68 g; Kw. tł. nasy.:25.21 g;
  • Węglowodany ogółem: 285.79 g; W tym cukry: 79.15 g;
  • Błonnik pok.: 25.24 g;
  • Sól: 11.34 g;
 

Cały jadłospis od 19 kwietnia do 28 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK