Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-04-23 - Środa
I Śniadanie

Bułeczka pszenna 30g -1 szt ( GLU PSZ,)
Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Dip jogurtowo-koperkowy 100 g ( MLE,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła  20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,sól.
Filet z kurczaka wolno gotowany plastry 80 g,filet z kurczaka b/s/b/k,sól.
Sos brokułowy- dieta 100 g (MLE,),woda,brokuły mrożone,mąka pszenna,ziemniaczana,sól,śmietanka 18%tł UHT.
Ryż biały 200 g,woda,sól,olej rzepakowy,ryż biały.
Seler gotowany 100 g ( SEL,),woda,seler korzeń,sól.
Dynia na parze 100 g,woda,dynia świeża,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Ser mozzarella 50 g ( MLE,)
Pasta z miruny gotowanej z warzywami 60 g ( RYB, SEL,)
Sałatka z pieczonej marchwi 100 g
Sałata zielona 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l - 1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2144.30 kcal;
  • Białko ogółem: 101.82 g;
  • Tłuszcz: 71.23 g; Kw. tł. nasy.:16.65 g; 
  • Węglowodany ogółem: 285.98 g; W tym cukry: 59.94 g;
  • Błonnik pok.: 26.88 g;
  • Sól: 12.95 g
 

Cały jadłospis od 19 kwietnia do 28 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK